- April 18, 2023
- Posted by: admin
- Category: Havuz Malzemeleri

Havuz Pompası Nasıl Hazırlanır?
Havuzunuzu kullanıma hazır hale getirmek için en önemli adımlardan biri, havuz pompasının doğru şekilde hazırlanmasıdır. Bu amaçla, havuz pompasının bakımı ve temizliği yapılmalıdır. Aşağıda yer alan adımları takip ederek havuz pompanızı başarılı bir şekilde hazırlayabilirsiniz!
İlk Adım
Her havuz sezonunun başında pompayı doldurun
Havuzun üzeri sezon dışı kapatılırken, pompa ve hatlardaki su buharlaşmış veya boşalmış olabilir. Pompayı çalıştırdığınızda, ona su ekler ve hatlardaki havayı boşaltırsınız. Havuzunuz 1-2 ay durduğunda pompanızı doldurun.
İkinci Adım
Pompayı kapatın.
Pompanın üzerinde bir yerde bir kapatma anahtarı olmalıdır. Kapatmak için düğmeyi çevirin. Olmazsa, duvara giden kabloyu bulun. Duvarda, pompaya giden elektriği kesmek için çevirebileceğiniz bir devre kesici anahtarı bulunmalıdır.
Bu şekilde, ona akım akarken elektrikli bir parça üzerinde çalışmıyorsunuz!
Üçüncü Adım
Kesiciyi havuz sistemine çevirin.
Kırıcı kutunuzu bulun ve havuz alanı için etiketlenmiş kesiciyi arayın. Kesiciyi çevirerek akım havuzunuza akmasın. Bu ekstra önlem, elektriğe çarpmamanızı sağlar!
Dördüncü Adım
Kapağı pompadan çıkarın.
Kapalı bir sistem oluşturmak için pompa bir kapakla kapatılmıştır. Pompaya ulaşmak için muhtemelen kapağı sökmeniz gerekecektir. Kapak, çalışırken sisteme hava girmesine izin vermeyecek şekilde sıkıca oturmalıdır.
Beşinci Adım
Çok yollu vanayı “devridaim” konumuna çevirin.
Çok yollu vana, pompanızın yanındaki borularda olmalıdır. Hangisi olduğundan emin değilseniz, kendi pompanız için kullanım kılavuzuna bakın. “Geri dönüşüm” işaretli yere çevirin. Bu, suyun filtrenizden değil, sadece pompanıza akmasını sağlar.
Altıncı Adım
Hava valfini çevirerek filtrenizdeki hava basıncını boşaltın.
Havuz filtresinin üstündeki valfi bulun. Küçük yuvarlak bir topuz. Vanayı açmak için saat yönünün tersine (saat yönünün tersine) çevirin. İşiniz bittiğinde gösterge 0 psi okumalıdır. Bu vanayı açık bırakın.
Yedinci Adım
Pompa kutusu sepetinde birikinti olup olmadığına bakın.
Pompa sepeti kapağın hemen altında olmalıdır. İçinde herhangi bir şey varsa, pompadan çıkartın ve boşaltın. Gerekirse sepeti bir hortumla durulayın. Sepeti tekrar pompaya koyun.
Sekizinci Adım
Pompa kutusuna ve borulara su dökün.
Pompayı suyla doldurmak için bir hortum kullanın. Pompa sepetinin tepesine kadar dolduğunu görmelisiniz. Suyun borulara girdiğini anlamak için alanı en az 2 dakika doldurun. Boşalırsa, daha fazla su ekleyin.
Dokuzuncu Adım
Pompanın kapağını tekrar yerine takın.
Bir sonraki adıma geçmeden önce kapağın sıkıca kapatıldığından emin olun. Kapak sıkı değilse, pompayı tekrar açtığınızda emiş kapağı yerinden çıkarabilir. Kapağı tekrar yerine vidalamanız gerekir. Şimdi kapağı kontrol etmek ve çatlaklara karşı mühürlemek için iyi bir zaman. Hasarlıysa değiştirmeniz gerekir.
Onuncu Adım
Pompayı tekrar açın.
Pompa duvarındaki devre de dahil olmak üzere, kapattığınız devreleri tekrar açmanız gerekecektir. Pompa tekrar bir araya geldiğinde, onunla su çevresinde çalışmaktan daha az tehlikede olursunuz.
On birinci Adım
Su pompasını ve hava valfini izleyin.
Suyun pompadan oldukça hızlı aktığını görmelisiniz. Su pompası ilk başta hava kabarcıkları ile gürleyebilir, ancak kısa süre sonra sadece su ile sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Hava valfini de izleyebilirsiniz. Pompa düzgün çalışıyorsa hava sızdırmalı ve ardından biraz su püskürtmeye başlamalıdır. Bir dakika kadar içinde bu işaretleri görmezseniz, pompayı tekrar kapatın ve yukarıdaki adımları tekrarlayın.
On ikinci Adım
Hava valfini kapatın ve çok yollu valfi tekrar “filtreye” çevirin.
Pompa düzgün bir şekilde çalıştıktan sonra, hava valfini sıkılana kadar saat yönünde çevirin. Bu, vanayı ve pompa sistemini kapatacaktır. Ayrıca, su vanasını “devridaim”den “filtreye” çevirin. Şimdi, su filtreden geri akmalıdır.
On üçüncü Adım
Çalışmıyorsa pompaya ve skimmer borularına daha fazla su ekleyin.
Genel olarak, pompanızda bir sorun varsa, bunun nedeni pompadan yeterince su alamamasıdır. Sistemi tekrar kapatın ve pompayı daha fazla suyla doldurun, ardından tekrar deneyin. Su eklemek için kapağını çıkarmadan önce her zaman pompayı kapattığınızdan emin olun!
On dördüncü Adım
Pompa için yeterli su olup olmadığını görmek için havuz suyu seviyesini kontrol edin.
Pompada su çekecek bir şey yoksa çalışamaz. Havuz seviyeniz düşükse, pompa üzerinde tekrar çalışmadan önce normal seviyelere kadar doldurmayı deneyin.
On beşinci Adım
Pompanın çalışması için yeterince iyi bir sızdırmazlık sağlamak üzere tüm valfleri sıkın.
Pompayı kapatın. Hava valfini ve su valflerini sıkın. Yapabildiğiniz tüm bağlantı parçalarını da sıkın. Pompanızın parçalarını sıkmak için bir İngiliz anahtarı kullanmanız gerekebilir. Yardımcı olup olmadığını görmek için tekrar açın.
On altıncı Adım
Pompanın bu nedenle çalışmadığını belirlemek için kapağı yıkayın ve yağlayın.
Pompa sorunlarınıza neden olabilecek sorunlardan biri, pompa kapağıyla yeterince sıkı bir sızdırmazlık sağlayamamanızdır. Pompayı kapatın ve kapağı çıkarın. Kapağı ve iplikleri bulaşık deterjanı ve suyla ovun ve iyice durulayın. Kapağı kurutun ve kapağın altındaki O-ringe bir yağlayıcı sürün. Bu amaçla vazelin kullanabilirsiniz. Kapağı tekrar sıkıca kapatın. Bunun amacı, mührü olabildiğince sıkı hale getirmektir. Pompayı tekrar açın ve çalışıp çalışmadığına bakın.
On yedinci Adım
Sorunun bu olup olmadığını görmek için pompaya giden boruda sızıntı olup olmadığına bakın.
Bir kutu tıraş kremi alın ve pompaya giden borunun her yerine bir tabaka halinde yayın. Pompayı açın ve kremayı izleyin. Boruya akarsa, bir sızıntınız var demektir. Muhtemelen boruyu değiştirmeniz veya başka birine yaptırmanız gerekecektir.
On sekizinci Adım
Sorunu bulamıyorsanız uzman yardımı arayın.
Onarım, yalnızca bir profesyonelin bulup düzeltebileceği bir şey olabilir. Bu, özellikle motorda veya kablo tesisatında bir sorun varsa geçerlidir. Pompanızla ilgili sorunları gidermeye çalışıyor ancak sorunu çözemiyorsanız, bir profesyonel çağırın!