Havuzun Kimyasal Değeri Neden Ölçülür?

     Havuzların temiz, bakımlı ve sağlıklı olması her kullanıcı için önemlidir. Sağlık ve görüntü açısından havuz temizliği ve dezenfeksiyonu önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Havuz suyu değerleri ölçümü, yüzme havuzunun insan sağlığı açısından problem yaratmaması için dikkat edilmesi gereken bir işlemdir.

Havuz Kimyasalları Nelerdir? Ne işe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

     Genel itibariyle havuz kimyasalları pH düşürücü, klor, çöktürücü, parlatıcı, yosun önleyici, yüzey temizleyici, iyon tutucu ve kış bakım kimyasalı olarak genellenmektedir. Havuz kimyasalı havuz suyunu istenilen şartlara ve uygunluğa sabitleyen bir aracıdır ve havuz kimyasalları olmazsa olmazlar arasındadır. Her havuz için farklı havuz kimyasalları mevcuttur.

     Havuz kimyasallarının kullanım oranını hava sıcaklığının değişkenliği, konumu, havuzun tipi ve kullanıcı sayısı değiştirmektedir. Çok önemli bir diğer konu ise havuz parametrelerinin kabul edilebilir olması ve gerekli sınırlar içerisinde kalması gerekmektedir.

     Günümüzde en yaygın olarak yapılan yüzme havuzu suyu değer ölçüm işlemleri, su içinde bulunan serbest klor pH ölçümüdür. Bu ölçüm sayesinde havuz suyunun sağlığa zararlı olup olmadığı veya havuza girmesinde sıkıntı yaratmayacak kadar suyun hijyenik olduğunun anlaşılmasında etkili olmaktadır. Havuz suyu ölçümü için bu alanda deneyimli ekiplerden profesyonel destek alınabilir.

      Havuzun kimyasal değerini ölçmek için birçok yöntem vardır. Biz bu yöntemlerden sıvı testi kitini kullanmaktayız.

Sıvı Testi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı test kitine yeterli miktarda su alınır.
  • PH ve klor sıvıları 4er damla olacak şekilde sıvı testi kiti haznelerine damlatılır.
  • Birkaç saniye beklenerek çalkalanır.
  • Değerler kitindeki sıvının aldığı renge göre değer belli olur.

Kitimize göre değerlerimiz;

PH değeri için; “7,2-7,4”                                                                                                                   

Klor değeri için; “1,5-2” olmalıdır.

Tuz Cihazınızın Klor Ürettiğini Nasıl Anlarsınız?

    Çeşitli marka ve modellerdeki tuz cihazınızın havuz suyundan, herhangi bir test kitiyle havuzun içerisinden örnek alınarak klor seviyenizi ölçmeniz gerekir. Eğer klor seviyeniz sıfır ise cihazınız klor üretmiyordur.

    Tuz cihazının etkili bir biçimde çalıştığı havuzlarda klor seviyesi 1,5-2 arasındadır. Eğer klor seviyeniz bu seviyeden yüksek ise cihazınızın üretim ayarlarını kısınız. Eğer klor seviyeniz bu seviyelerden alçak ise cihazınızı üretim ayarlarınız açınız.

Havuza Tuz Cihazı Nasıl Montaj Edilir?

    Havuzun makine dairesinde tesisatı bulunan beslenme hattına tuz cihazınızın hücre kısmı bay-pass yapılarak bağlanır.

BAY-PASS: Tuz cihazınızın hücre kısmı herhangi bir şekilde arıza yaptığı zaman havuzun cihazsız çalışmasını vanalar yardımı ile gerçekleşme şeklidir.

NOT: Ters yıkama, durulama veya boşaltma yapılırken tuz cihazınızın kapalı konumda olması gerekir. Aksi taktirde cihazınız arıza yapabilir.

Havuz Kumu Filtresinin Değişim Zamanı Nedir?

    Havuzunuza yeterli miktarda ve zamanda ters yıkama ile durulama yaptıktan sonra havuzunuza tekrardan filtreleme konumuna getirdiğinizde havuzun beslenme nozulunda bulanık ve çamurlu su gelirse havuz filtre kumunun değişim zamanı gelmiştir.

Havuz Isıtıcımı Nasıl Seçmeliyim?

Eğer evinizden doğalgaz, petekleri ısıtan kazan veya pelet sobası var ise sizin için en iyi ve en ekonomik seçim plakalı eşanjörü sistemidir.

Plakalı eşanjörü sisteminde refüj süresini kısaltmak havuzunuzun ısınma süresini hızlandırmak için elektrikli ısıtıcı takviye kullanabilirsiniz.

Isı pompa kullanımı sizin için maliyetli geliyorsa; elektrik maaliyeti fazla olsa da en son kullanacağınız sistem elektrikli ısıtıcı sistemi olacaktır.

Bunların dışında havuz ısıtma sistemi yoktur.

Mekanik Nedir?

Yaptırmak istediğiniz havuzun sistemi ve özelliği belirlenerek gerekli beton atılmadan önce gerekli tesisatlar betonun makine dairesine çekilerek atılır.

Beton atılma işlemleri, izolasyon, seramik, mermer döşeme, kaplama gibi tarafımızca kontrol edilerek yapılır.

Bu işlemler bittikten sonra havuz içi ekipmanlarının montajları yapılır.

İstenilen sistemde makine dairesi oluşturulur.

Sistem devreye alınarak çalıştırılır ve teslim edilir.



Leave a Reply

× WhatsApp